Weinig vogels…..

MerelMeerdere vogelaars viel het op:
In de afgelopen (winter)weken waren er overal weinig vogels. In het veld – waar sneeuw en ijs de heersers waren – kun je je daarbij iets voorstellen. Vogels trekken weg om op betere plekken voedsel te zoeken, maar in dorp en stad zou je toch een ander beeld verwachten.
Daar zouden meer vogels te zien moeten zijn. En toch bleek dat niet het geval te zijn. Er waren beduidend minder.

Van Hero Moorlag kregen we bijvoorbeeld onderstaand bericht:
“Voorbeeld: bij mij in de tuin zaten in vorige winters 8 tot 10 soorten vogels. Nu slechts 2 merels, soms een koolmees en soms een pimpelmees. De vetbollen hangen er al drie weken, maar er is nog geen 10% van gebruikt.
Kramsvogels en koperwieken zijn sporadisch te vinden in de stadsrand. Winterkoning en heggemus laten het bijna helemaal afweten.”

Eenzelfde ervaren komt van andere vogelaars. In de aanloop naar de winter overal vogels, maar zodra de sneeuw was gevallen, nam het aantal bezoekers aan vetbollen en zaden drastisch af. Zelfs huismussen, merels, kool- en pimpelmezen waren slechts sporadisch te zien. De vraag natuurlijk: waar zijn ze gebleven? We zijn benieuwd naar vergelijkbare ervaringen en vooral ook verklaringen. Reageren op dit bericht? Klik hieronder op ‘Reactie’. Maar mailen kan natuurlijk ook.

Geef een reactie