Roestplaatsen Ransuilen

(C) Eelke Schoppers

(C) Eelke Schoppers

In de winter heb je de allerbeste kans om ransuilen te zien. Ze zitten overdag vaak met meerdere exemplaren bij elkaar in een boom. Door hun geweldige schutkleuren moet je wel drie keer kijken, voordat je ze in de smiezen hebt. Let vooral op uilenpoep op de grond. Witte uitwerpselen onder een boom kunnen duiden op een winterroestplaats.

Rustplaatsen
Ransuilen slapen overdag bij elkaar en zo’n uilenroest- of rustplaats kan soms wel enkele tientallen exemplaren tellen. Roestplaatsen bevinden zich in bos of park maar soms ook midden in de bebouwde kom.

Waarnemingen doorgeven
In het kader van de Drentse Soort van het Jaar 2010 zijn we toen gestart met een onderzoek naar Ransuilen in Drenthe. Dit project loopt nog steeds en daarom zijn alle waarnemingen van Ransuilen welkom. Dat betreft niet alleen nieuwe locaties, maar ook plekken waar eerder Ransuilen zijn gezien. Waarnemingen kunnen via de mail worden doorgegeven.

Hans Olk, Remco Drewes en Harold Steendam

Een reactie.

  • Sjoerd Boonstra

    Dit betreft zomerwaarneming. Mogelijk broedplek. Roestplaatsen zijn m.n. In de winter te ontdekken. Ransuilen zitten dan in kleinere tot grote groepen bij elkaar. Veelal jarenlang op deelfde plek.

Geef een reactie