2005: boomklever

inleiding

Het kan eigenlijk niemand zijn ontgaan: de Boomklever is met een enorme opmars bezig in Drenthe. Na een voorzichtige start halverwege vorige eeuw is de verspreiding van deze blauwspecht daarna voorspoedig gegaan. Waren er in de jaren ’70 zo’n 10 paar, tegen de eeuwwisseling telde Drenthe meer dan 600 paar.

En deze groei gaat nog door! Vanuit de kerngebieden (o.a. Eelde-Paterswolde, Roden, Norg, Zuidlaren, Assen, Havelte, Vledder, Dwingeloo en Emmen) zal deze soort verder uitwaaien over andere delen van onze bosrijke provincie.

Reden om eens heel goed naar de broedpopulatie van deze soort in Drenthe te gaan kijken. Vandaar de uitverkiezing van de boomklever tot soort van het jaar.

 

aanpak

Wat gaan we doen? De afgelopen weken hebben we verreweg het grootste deel van de 135 Drentse atlasblokken toebedeeld aan vogelaars. Deze gaan in de komende maanden op pad om informatie te verzamelen. Naast broedvogelverspreiding en aantallen gaat het ons ook om gegevens over biotoop en nestplaats.
Een aantal atlasblokken is nog niet ondergebracht. Hiervoor zoeken we nog enkele mensen die bereid zijn het geschikte biotoop met de fiets of lopend op Boomklevers te onderzoeken. Dat kan in twee bezoeken/rondes (maar het mogen er ook meer zijn) Wie belangstelling heeft om mee te doen, kan meer informatie vinden in de laatste nieuwsbrieven. In de rubriek downloads is de handleiding voor het onderzoek te vinden.

 

meedoen?

Meer info of aanmelding? Stuur ons een mail.

Behalve gericht onderzoek kunnen ook losse waarnemingen gemeld worden. Dit helpt om het beeld compleet te maken. We zijn daarbij vooral geïnteresseerd in solitaire broedgevallen of territoria buiten de bekende (hierboven genoemde) gebieden. Waarnemingen kunt u doorgeven per e-mail.