Grauwe Klauwier vinden via app

grauwe klauwier

Vogelbescherming Nederland, Sovon en Stichting Bargerveen presenteren een primeur in Nederland. Een app om een zeldzame diersoort op te sporen. Wie de Grauwe Klauwier wil vinden, kan dit vanaf nu doen met behulp van zijn smartphone. De gratis app brengt je in natuurreservaat Bargerveen in Drenthe naar de plekken waar je de uiterst zeldzame vogel kunt zien. De app leidt de wandelaar over de kleinste paadjes naar de juiste plekken. Daar informeert de app de wandelaar waar hij of zij op moet letten. Maar de app geeft ook allerlei achtergrondinformatie over de grauwe klauwier en over de andere bijzondere vogels die in het Bargerveen voorkomen. Vogelgeluiden in de app helpen bij de herkenning en filmpjes laten zien hoe bijvoorbeeld de vogel eruit ziet of de jongen gevoerd worden. [limit]

“In het kader van ‘2012 Jaar van de Klauwieren’ willen we vogel- en natuurliefhebbers de kans geven om deze illustere vogel in het wild te zien”, aldus Chris-Jan van der Heijden van de Vogelbescherming Nederland. “Normaal gesproken is dat voor onervaren vogelliefhebbers onbegonnen werk, maar met deze app is de kans om ze te vinden erg groot. En dankzij de routebegeleiding van de app kunnen we bovendien de verstoring van de vogels beperken en toch meer mensen van deze vogels laten genieten”.

De route-app met de naam ‘Op zoek naar Zorro – Bargerveen’ verwijst naar het donkere Zorro-masker van de grauwe klauwier. De route is gratis beschikbaar als onderdeel van de gratis app AbelLife (zowel in Android als iPhone beschikbaar). “Het mooie aan de AbelLife app is dat, wanneer de routes zijn gedownload, de gebruiker tijdens het wandelen geen mobiel internet meer hoeft te gebruiken. Je kunt ‘m dus thuis op wifi downloaden met alle nodige info erin opgeslagen.”, aldus Van der Heijden.

Geef een reactie