Doe mee met de Ooievaar-wintertelling

Al 15 jaar telt STORK in Nederland overwinterende ooievaars. Dat doen we graag met u en vele ooievaar- en vogelliefhebbers in het weekend van 16 en 17 januari 2016.

Tel mee of lees ringnummers af en geef aantallen door via waarneming.nl.

Ooievaars in de winter / Annemieke Enters en Wim van Nee


Ooievaars in de winter?
Vaak wordt aan Stichting Ooievaars Research & Knowhow (STORK) gevraagd: is dat normaal, overwinterende ooievaars in Nederland? In het algemeen gaan Nederlandse ooievaars op trek naar overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en West-Afrika. Dit weten we dankzij terugmeldingen van geringde ooievaars. Er is ook een overwinterende populatie in ons land. Ooievaars zijn namelijk behoorlijk opportunistisch. Ze maken  gebruik van voedsel, bijvoorbeeld bij particulieren, in dierentuinen en bij ooievaarsstations. In zachte winters kunnen ooievaars zelf redelijk gemakkelijk voedsel bemachtigen.

Waar zijn ooievaars te zien?
Ooievaars die niet wegtrekken, blijven in de buurt van het nest. In zachte winters kan dit overal zijn, tijdens vorstperiodes zoeken ze plekken waar voedsel te vinden is. Zoals  bij dierentuinen of bij voormalige ooievaarsstations. Meer informatie over mogelijke locaties met ooievaars vindt u op het kaartje van de wintertelling 2015.

Ziet u een ooievaar op 16 of 17 januari
Geef dan aantal, plaats, datum en eventuele ringgegevens door via:
www.waarneming.nl
www.ooievaars.eu
of stuur een e-mail met telgegevens naar wintertelling2016@ooievaars.eu
of geef uw waarneming telefonisch door via 06 – 57 80 12 95

Meer informatie?
Kijk op de site van STORK of stuur een mail naar: info@ooievaars.eu.

Geef een reactie