Drentse Vogelaarsdag was een succes!

Zaterdag 21 september was het dan zover, de Drentse Vogelaarsdag.
Het onderwerp was de natuur en de vogels in het Nationaal Park de Drentsche Aa.
Ruim 80 belangstellenden waren aanwezig, waaronder veel WAD-donateurs, maar ook een groot aantal andere natuurliefhebbers.
Vanaf kwart over 9 kwamen de deelnemers binnen druppelen in ‘Toegangspoort De Aanleg’ in Deurze.
Onder het genot van een kop koffie werden er veel handen geschud, bijgepraat en nieuwe contacten gelegd.

Om 10 uur werd de dag officieel geopend door onze voorzitter, waarna het ochtendprogramma met een drietal presentaties kon beginnen.

Het spits werd afgebeten door Vincent de Lenne, Boswachter Ecologie (Flora en Fauna) van Staatsbosbeheer in het Nationaal Park.
Een zeer interessant verhaal over herinrichting, opnieuw laten meanderen, waterstanden, toelaten van bever en otter, kweldruk, biodiversiteit, onderhoud, snoeibeleid etc.

Daarna was het de beurt aan Sjoerd Boonstra, Coördinator en mede-oprichter van de Telgroep Drentsche Aa.
Een motiverend verhaal over een telgroep die al sinds 2002 het doel heeft om de broedvogels van het beekdal/graslanden langs de Drentsche Aa in kaart te brengen. Sinds 2015 telt de groep ook de vogelstand in andere landschapstypen van het Nationale Park, zoals de heidevelden en de essen.
Momenteel telt de groep een 50 tal BMP-plots in het Park met een beperkte groep vrijwilligers, volgens een systematiek waarbij de basisplots van het beekdal jaarlijks worden geteld en de ‘nieuwe’ plots volgens een afwijkende systematiek.
Sjoerd beëindigde zijn presentatie met een oproep voor nieuwe tellers.
(dus leest u dit verslag en denkt u ‘daar zou ik ook wel aan willen meewerken’, dan kunt u zich bij een WAD-bestuurslid melden of een mailtje sturen, wij brengen u dan in contact met de telgroep)

Bert Dijkstra, mede-oprichter van de Telgroep Drentsche Aa sloot de ochtend af met een prachtig overzicht van de Vogels van de Drentsche Aa.
Het Nationaal Park is een zeer belangrijk gebied voor o.a. grauwe klauwier, paapje en watersnip, maar ook soorten als blauwborst, kleine karekiet en sprinkhaanzanger doen het erg goed.
Duidelijk wordt ook dat met name door verruiging, de weidevogels (zoals grutto, kievit, wulp en scholekster) de grote verliezers in het gebied zijn.

Om 12 uur was het vervolgens tijd voor een voortreffelijk verzorgde lunch.

Een prachtig zonnige dag voor een interessante excursie.

Vanaf 1 uur werden de deelnemers verdeeld in 4 groepjes om met ‘kenners van het gebied’ op excursie het Park in te gaan.
Ook al was de tijd van het jaar én de tijd op de dag niet ideaal om te vogelen, het was een interessante wandeling met prachtig (t-shirtjes) weer.
Het groepje waar ondergetekende in meeliep, werd in het veld door Vincent de Lenne en door KNNV-lid Marian Blom gewezen op datgene wat ’s ochtends in de presentaties naar voren was gekomen.
Het vogelhoogtepunt tijdens onze excursie was een buizerd die in de lucht aan het ruziën was met een raaf. Prachtig om te zien.

Na een wandeling van een kleine 2 uur waren we weer terug bij “de Aanleg” en kwam er een eind aan een prachtige geslaagde dag.

Namens het WAD bestuur: Klaas Schepers