Verslag Trekteldag De Haar 6 oktober 2007

trekteldag9Witten, 6 oktober 2007.
’t Was nog donker toen de hekken open gingen van het militair oefenterrein. Het decor voor de 12e trektelling door de WAD georganiseerd.
Aan de overkant – TT-circuit – was alles nog in rust. Dat zou in de loop van de dag veranderen door motoren en luidsprekers. Maar daar ging onze belangstelling niet naar uit, wij waren er voor onze trekkende vleugelaars.

Ondanks dat de kou toenam, kwamen we in die eerste uren ogen en oren te kort. Vanaf een uur of 10 begon het dicht te trekken en nam ook de intensiteit aan trekkers af. Dat was teleurstellend. Maar trekteldag6gelukkig was er nog een andere activiteit, die de weersomstandigheden juist mee hadden. De mistnetten vormden regelmatig het decor van gestrikte vogels. Na vakkundig verlost te zijn van het net en een aantal metingen kregen deze vogels hun vrijheid weer terug. Weliswaar met een ring aan hun poot rijker….
Echte verrassingen bleven uit, maar wel waren er een aantal leuke waarnemingen: sijs, keep, grote gele kwik, goudplevier, sperwer, witgat, watersnip en boerenzwaluw. Totaal: 48 soorten en zo’n 1.300 getelde vogels (incl. de netvangsten).

 

Geef een reactie