LET OP GEKLEURRINGDE TAPUITEN!
De Tapuitenpopulatie in Nederland is de afgelopen bijna 40 jaar dramatisch afgenomen: van zo’n 1000 naar 200 paar! Een belangrijke oorzaak is waarschijnlijk de vergrassing van de broedhabitat. Hier doen de Stichting Bargerveen/Radboud Universiteit Nijmegen en SOVON nu onderzoek naar.
In 2007 is als onderdeel van dit onderzoek gestart met een Tapuiten-kleurringprogramma. Naast het duinengebied in Noord-Holland is dit ook gebeurd in de laatste grote binnenlandse populatie, het Aekingerzand, op de grens van Drenthe en Friesland.
Onze vraag is of jullie elke Tapuit die je ziet even goed kunt checken op de aanwezigheid van kleurringen! Je leest als volgt af: begin met de linksboven, dan linksbeneden, vervolgens rechtsboven en dan rechtsbeneden. De vogels zijn voorzien van drie kleurringen en een metalen ring.
Sommige kleuren zijn lastig te onderscheiden! Probeer ze af te lezen met een telescoop. Let op: er zijn beesten met een blauw-wit gestreepte kleurring, deze lijkt soms erg op wit dan wel lichtblauw. Let ook op: lichtblauw/donkerblauw (duidelijk te zien), oranje/rood, wit/witblauw gestreept/lichtblauw en metaal (lijkt vaak ook op wit!).
Elke terugmelding helpt ons de populatiedynamica beter in kaart te brengen!
Hartelijk dank voor je aandacht en, hopelijk, medewerking!
Herman van Oosten
Stichting Bargerveen/ RU Nijmegen
H.vanOosten@science.ru.nl
Frank Majoor en Chris van Turnhout
SOVON Vogelonderzoek Nederland
Frank.majoor@sovon.nl