Koperwieken

KoperwiekZe zijn er weer: koperwieken.
De herfst is nu echt in aantocht, want groepen koperwieken bevolken alweer ons land. Zo’n 200 koperwieken op Texel, een kleine 500 bij Rotterdam en nog eens 200 in het Noord-Hollands Duinreservaat. Het is duidelijk, de koperwieken zoeken Nederland weer op. Dat doen ze elk jaar weer vanaf eind september, pas in mei vertrekken ze weer naar het hoge noorden.

In Drenthe is de eerste waarneming van deze herfst gedaan op 25 september (Balloërveld). Ging het toen om enkele exemplaren, een dag later werden er groepen van ruim 10 vogels gezien.

De koperwiek broedt in de naaldbossen in Scandinavië en trekt in september door naar Nederland. De eerste waarneming was al een kleine maand geleden, maar deze week is de trek echt goed op gang gekomen. Koperwieken, een kleine lijstersoort, kun je in grote groepen in de lucht zien vliegen. In kleine groepjes, of individuen kom je ze tegen in je eigen achtertuin of park. Daar waar bessen zijn, zijn ze te vinden. Duindoorn is populair, maar ook de bessen van hulst, lijsterbes en kardinaalsmuts worden graag gegeten. Net als andere lijsterachtigen is de koperwiek verzot op rottend fruit: appels zijn zeker een van de favorieten.

Vogelaars in Zweden meldden de afgelopen week ook dat de trek van spreeuwen, vinken en pimpelmezen langzaam op gang komt, vogels die we vandaag en de komende weken in Nederland kunnen verwachten.

(overgenomen uit de digitale nieuwsbrief van Vogelbescherming Nederland)

Geef een reactie